HOME LOTTE MANOU FOTOGRAFIE BLOG SHOPCONTACT
7-5-2014

ONE QUOTE A WEEK

Eén van de dingen die ik erg belangrijk vind in het leven is bewustwording, wat tevens ook gelijk heel lastig is. Stilstaan bij jezelf en bij het moment, meer aarden, beseffen wat je voelt en wat je nodig hebt. Er is tegenwoordig zoveel afleiding en er zijn zoveel dingen die ook belangrijk zijn (die ook tijd nodig hebben) waardoor je soms vergeet om de tijd te nemen om stil te staan bij jezelf. Ik wil meer tijd gaan vrijmaken voor bewustwording, omdat het naar mijn idee veel positieve invloed kan hebben op je leven, op zowel het hier en nu als de toekomst. Zo merk ik dat ik af en toe tegen moeiijke puntjes in mezelf aanloop, zoals angsten die ik in dit artikel beschrijf. Op dat soort momenten besef ik pas dat het veel met me doet of dat het me beperkt in het dagelijks leven. Dan neem ik me voor om er iets aan te gaan doen, of dat het de volgende keer niet zal gebeuren, maar het verandert gewoon niet vanzelf. Daarom wil ik aan de hand van quotes proberen bewuster te worden. Via Pinterest kom ik vaak inspirerende quotes tegen die ik opsla in mijn bord 'words & quotes'. Als er een goede quote voorbijkomt denk ik 'deze quote past echt bij mij, ik vind dit heel belangrijk, ik moet hier echt meer mee doen in het dagelijks leven, of er in ieder geval vaker bij stilstaan'. Even ben ik weer bezig met bewustwording en wat ik belangrijk vind in het leven, maar de dag erna ga ik weer door zoals alle andere dagen. Ik heb vier quotes uitgezocht waar ik een bepaalde gedachte, idee of gevoel bij krijg. Ik wil een week heel bewust bezig zijn met die quote. Ik ga hem als achtergrond op mijn mobiel en computer zetten en printen zodat ik hem op mijn spiegel kan plakken, en een paar keer per dag bewust bezig ben met met de quote en het niet vergeet. 


‘It’s oke to be happy with a calm life’
Stom is het eigenlijk, dat ik soms niet eens meer mijn mobieltje uit durf te zetten. Want stel dat ik iets mis, of dat iemand mij net op dat moment iets belangrijks probeert te zeggen. En als eigenaar van een bedrijf moet je al helemaal altijd je mobiel aan hebben staan! Toch? Dat is soms wel waar het op lijkt tegenwoordig, althans die druk voel ik soms wel. Ik moest er ook best wel aan wennen dat je plots echt de hele dag 'online' bent door whatsapp. Dat iedereen oppeens verwachtte dat ik gelijk ging antwoorden als ik het berichtje had gelezen, ze konden immers ook zien dat ik het had gelezen. Ik wil gewoon even nadenken over wat ik ga terugsturen en soms komt het ook niet uit om gelijk iets terug te sturen. Maar vooral dat gevoel van iets missen vind ik vervelend, want er is zoveel leuks, er zijn zoveel informatiebronnen, zoveel wat ik zou willen lezen of bekijken. Maar toch heb ik elke dag wel het gevoel dat ik nog zoveel niet heb kunnen zien, dat ik dingen heb gemist. En natuurlijk is dat ook zo, want je kan niet alles tot je nemen, dat is gewoon teveel. Je kan scrollen op Pinterest tot in het oneinige, als ik net alle artikelen op bloglovin heb gelezen zijn er alweer 10 nieuwe geplaatst en heb ik dan eindelijk 'tijd gemaakt' om dat tijdschrift uberhaupt op de goede stapel te leggen, dan ligt de nieuwe alweer in de winkel. Kortom, er is gewoon teveel leuks om te volgen. Dus waarom heb ik dat vervelende gevoel nog en waarom besteed ik er nog aandacht aan?
Ik heb besloten dat ik in het weekend mijn iphone lekker uit ga zetten, althans op de ‘vliegtuigstand’ zodat ik wel af en toe nog een fotootje kan maken, om dan na het weekend te plaatsen hoe lekker ik heb gechilled! Maar geen berichtjes, geen instagram accounts kijken, geen blogs lezen. Wel wil ik nog 1 a 2x in het weekend mijn mail blijven bekijken en als ik een fotoshoot heb ik het weekend, maak ik natuurlijk ook een uitzondering! Maar een paar dagen een rustig en informatieloos leventje lijkt me heerlijk.  

 

‘Do not compare yourself to others’
Oeps, ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik besef me nu dat ik dit onbewust toch bijna de hele dag door doe. Het is niet eens dat ik er echt bewust erover nadenk of bij stilsta wat een ander heeft waar ik jaloers op zou kunnen worden. Het is meer een soort vliegensvlug stemmetje dat soms zinnetjes fluistert als: ‘dat wil jij ook, dat moet jij ook hebben, jeetje waarom ben jij er niet op gekomen, onthouden, goed idee, je moet beter worden, beter zijn, nu.’ En dit gebeurt niet eens zo zeer buitenshuis, maar vooral op het web! Want er zijn zoveel leuke blogs, zoveel goede fotografen, zoveel leuke instagram accounts, zoveel leuke inspiratie op Pinterest… En ik vind het echt ook heel erg leuk om te zien en om mensen te volgen die heel goed zijn in iets. Maar onbewust zoek ik in iedereen en alles wel iets wat ik aan mezelf zou kunnen verbeteren. Om doodmoe van te worden eigenlijk...

Als we dan toch bezig zijn, ik heb nog een bijzondere gedachte. Op de één of andere manier lijkt het in mijn gedachten alsof de mensen die ergens heel goed in zijn, in één keer zo goed zijn geworden, zonder te leren, uit het niets. Alsof ze zo geboren zijn, met een peperdure camera in hun handen en met een bewustzijn over alles als ISO, sluitertijd en diafragma. En dat leuke handgeschreven logo en de good-looking website waren er toen ook maar gelijk opeens. Er zijn natuurlijk mensen die zoveel talent hebben die gewoon echt heel erg goed zijn zonder er veel voor hoeven te leren, maar over het algemeen bewandelt iedereen een pad van vallen en opstaan, van allemaal leermomenten. En zo niet, dan moeten zij ook nog werk hebben verricht waardoor ik hun uberhaupt heb kunnen vinden op het wereld wijde web. Daarom is het beter dat ik probeer stil te staan bij wat ik zelf al heb bereikt en waar ik zelf nog beter in wil worden. En dat kost tijd en moeite, maar dat is normaal. Ook een mooie quote die hier goed bij aansluit: 'The only person you should try to be better than is the person you were yesterday'.
 
‘Stay patient and trust your journey’
Hier had ik het eigenlijk net al een beetje over toen ik zei dat ik op een of andere manier vergeet dat iedereen heeft moeten leren, dat je niet van de een op de andere dag alles kan. Ik had het hier ook afgelopen week nog over met Jelmer (mijn vriend). Hij vroeg me waarom ik eigenlijk niet stilsta bij kleine ‘overwinningen’. Waarom ik die eigenlijk nooit vier. Door mijn perfectionisme en enthousiasme vergeet ik soms om te vieren wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik heb de neiging om dan gelijk door te gaan naar een volgend (groter) doel. Ik heb het gevoel dat ik nog zoveel wil doen en leren en ik heb nog zoveel leuke ideeen die ik wil uitwerken. Ik wil meer gaan stilstaan bij kleine doelen die ik heb bereikt en meer 'kleine feestjes' vieren. En oja, ook heel belangrijk, het hoeft niet perfect allemaal! Zo erg klinkt dat helemaal niet! Zelfs wel leuk!
Daarnaast vraag ik me soms ook af of het ‘pad wat ik op dit moment bewandel’ wel het beste is, of ik niet iets anders zou moeten doen op dit moment. Of ik niet ergens anders had moeten zijn, bezig zijn met iets anders. Ik wil meer rust en vertrouwen krijgen in mijn mezelf en mijn keuzes, zodat ik vaker gewoon voel dat het goed is wat ik doe. Want ik voel me gelukkig, dus ik wil dat ook beseffen.‘You need to do this for yourself’
De mening van anderen doet me toch veel, zeker als het kritiek is. Dat vind ik al mijn hele leven moeilijk. Ik denk dat het komt dat als ik iets doe, ik er ook echt veel energie, tijd en vaak zelfs liefde in steek. Net zoals bij mijn fotografie, zoals ik al wel eens eerder vertelde. Ik ben gewoon mijn fotografie en mijn fotografie ben ik. Het is moeilijk om werk en prive dan gescheiden te houden, want het is echt mijn idee, visie en mijn blik op de wereld, in mijn kleuren en mijn stijl. Ooit heb ik ook eens een quote gezien die mij aangreep en die hiermee te maken heeft. Het ging geloof ik zo, blijf dingen doen waar je van houdt of waar je een passie voor hebt, ook al vind niemand het mooi. Wauw. Bevestiging en waardering vinden in jezelf!
 
 

 
foto via oncewed diary  happiness  talk 
comments powered by Disqus
Lotte Manou Fotografie on Instagram  Lotte Manou Fotografie on Twitter Lotte Manou Fotografie on FacebookBlogSociety